Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel handen als benen worden gebruikt. Stoten van het boksen worden gecombineerd met trappen.

De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren 70 populair werd. Het kickboksen in de U.S.A. is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsport te combineren met elkaar.

 

De groep is gecombineerd en heel divers, ook beginners kunnen de lessen volgen. De kickbokslessen bij Shinobi-Iri zijn intensieve lessen van 60 minuten. Tijdens de warming-up wordt er aandacht besteed aan conditie door middel van push en sit-ups, stoten en trappen. Daarna moeten de handschoenen en scheenbeschermers aan en wordt er in wisselende tweetallen gewerkt aan techniek. Meestal zijn de oefeningen combinaties van verschillende stoten of trappen. Zo kan een serie bestaan uit een linker directe, rechter directe, rechter hoek, linker trap naar het hoofd en een rechter knie naar het hoofd. Ook de leraar doet mee met de series en let hierbij op de techniek en de verdediging.

 

Vaak worden er ook interval trainingen gegeven om de conditie te verbeteren en wordt er tijdens de series push-ups gedaan. De les eindigt soms met een potje sparren waarbij gebokst of gekickbokst mag worden. Een belangrijke regel hierbij is dat het hoofd niet geraakt mag worden en dat je niet vecht vanuit agressie maar vanuit techniek.

Na een kickboks les voel je je uitgeput, maar wel voldaan.